Karamanlıca yani Yunan harfli Türkçe olan süreli yayın Angeliaforos'un 24 Ekim 1908 tarihli sayısında "Mütenevviye" başlıklı yazının çeviriyazımına bu blogda yer verdik.
Yunan harfli Türkçe Angeliaforos
Mütenevviye(ΜΟΥΤΕΝΕΒΒΙΓΕ):-ÇEŞİTLİ MESELELER-
Tufandan sonra ilk mesken Mezopotamya(Μεσοποταμία) olup, ilk şehir Nuh'un(Νωε) evlat ve torunlarının inşa eylediği Babylon(Βαβυλών)dur deniliyor.
Mezopotamya'da milletler arttı(izdiyat), mezalim arttıkça, kabileler şimal(kuzey), şarka(doğu) ve garba(batı) dağılmışlardır. Bu yolla(tarik) Avrupa'ya(Εὐρωπα) hicret edenler başlıca 4 kavim olup, onlar Avrupa milletlerinin ecdadını teşkil ederler. (1) Anadolu(Ἀνατολὴ) yoluyla Yunanistan'a(Γιουνανισταν) ve İtalya'ya(Ἰταλια) hicret eden Pelaski(Πελάσκι) kavmidir ki Yunan ile Eski İtalyalıların ecdadı bunlardır. (2) Gal kavmi ki Fransa, İspanya ve İrlanda ahalisinin ecdadı bunlardır. (3) Alman kavmi ki başlıca sınıfları Alman, Frank, Got, Lombard, Sakson, Angle ve Vandalların ecdadıdır. (4) Slav kavmidir ki Moskov, Leh, Sırp ve Hırvatların ecdadıdır.
-Milattan 753 sene akdem inşa olunan Roma'nın Arabi ismi Rumi?(Ρομιία) olup, "kızıl elma" manasındadır.
-Karhedon(Καρχηδών) vaktiyle Beru'ş-Şam'da vaki Fenikeli(Φοινοκη) tüccarı himmetiyle bina olunmuştu.
-İmparator ismi ilk evvel Tarih-i İsa 60'da Roma Kaysarına verilip, ismi geçen kenti kılıcıyla o makama(μεσνετ) çıkmıştı. İmparator lafzı Latince kumandan manasındayken sonra galebe ve zafer çalan kumandanlara mahsus bir isim oldu; şöyle ki imparator serdarı muzaffer manasında olup sonradan hükümdar manasını aldı.
-Rum ismi: İmparator Konstantinos(Κωνσταντϊνος) Tarih-i İsa 320'de Byzantion(Βυζαάντιον) kasabasını payitaht yapıp, Yunanları oraya celb u iskan için onlara Romalı adlandıracağını vaat eyledi ve oraya gelen Yunanlara Rum ismi ondan kaldı.
-Napolyon Bonapart eğer küre-i arz bir hükümet olsa, payitahtı İstanbul olmaz lazım gelir, dermiş.
-Fransa Kralı Clovis putperest olup, Bourbon Kralı hanedanından evlendiği(tezevvüç ettiği) kız Hristiyan olmakla, Clovis dahi Hristiyanlığı kabul edip, cemaat-i İsaviyenin büyük oğlu unvanına malik oldu ve Hristiyan ilkelerine uygun bir anayasa(kanun-i esasi) yapıldı. Galya'nın(Fransa) asıl fatihi Fransa'nın Salik kanunnamesi denilmiştir. Bu kanun 300 sene geçerli(meri ul icra) olduğundan sonra Şarlman'ın bu kanuna Roma kanunnamesinden bazı tadilat etti ise de Salik kanunnamesi birinci esas kaldı. Bu kanuna göre "Fransa'da nisadan(kadın) biri tahta çıkamaz" ve "haklı kimse tanrı tarafından mahfuz olur ve galip gelir" Boş inançlarla taraflar kılıç ile dövüşürlerdi. Hala Avrupa'da düello denilen mübareze usulünün icrası ondan kalmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder