DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

18 Kasım 2019 Pazartesi

1888 TARİHLİ METİNDE "KAZAKLAR"


Yunan harfli Türkçe(#karamanlıca) süreli yayınlardan birisi olan "Çocuklar İçin Angeliaforos"un 1 Kasım 1888 tarihli sayısında, "Kazaklar" başlıklı metin yayınlanmıştır. Aşağıda "Kazaklar" isimli metnin çeviriyazımı yapılmıştır. 

KAZAKLAR; ANGELİAFOROS

KAZAKLAR -ΚΑΖΑΚΛΑΡ-
Kim vardır ki Kazaklar(Καζακλαρ) ile onların küçük atlarının çabukluğu ve takatleri hakkında işitmemiş olsun? Zira 200 seneden ziyade bir müddetten beri onlar Rusya(Ρουσία) İmparatorlarına cenk vaktinde başıbozuk fakat pek faydalı olan bir süvari alayı vermişlerdir. Moskova(Μόσκουα) şehrinin yanması birinci Napolyon’u(Ναπολεων) kendi askerleriyle beraber ta kışın ortasında Fransa’ya(Φρανσαγια) geri dönmeye mecbur ettiğinde Kazakların saik-i bütün Fransız(Φρανσηζ) ordusunu mahv u telef etmelerini Fransızlar asla hatırdan çıkaramayacaklar.
Askerlikte olmayanlar alesseviye[1] hayvan ve balık avcılığıyla geçinirler, zira çiftçilikle ticaretten pek o kadar haz etmezler. Kura(-?-) avcılığı etmek onların pek sevdikleri eğlencelerden biridir. Memleketlerin sekenesi[2] sık ve çok olduğu garbi Avrupa’da kurtlar saik-i büsbütün mahv u telef olunmuşlardır. İngiltere’nin tepeleri üzerinde gezip dolaşan en son kurt, bundan hayli sene mukaddem[3] avcının kurşunu vasıtasıyla vurulup telef olmuştur. Almanya(Αλμανία) hükümeti kurtların başı ve derileri için mükâfat vaat etmekle saiki onların vücudunu meydandan kaldırmıştır. Fakat Doğu Avrupa’nın(Σαρκι Ευρωπανην) çok sık sekenesi olmayan memleketlerinde, nitekim Türkia’nın(Τουκιανην) bazı taraflarında kurtlar pek çoktur ve gözümüz önünde olan resim Kazakların onları ne vecihle[4] avladığını göstermektedir. Don(Δων) ve Dinyeper(Δηνίεπερ) ırmakları kenarında olan haneleri kurbindeki[5] geniş çayırlıklarda, onlar kurtları ata binili olarak kovalarlar ve kurt yorulup kendini müdafaa etmek üzere geri döndükde[6], Kazak onun boynuna ilmekli bir ip geçirir ki, bu ip hayvanı saiki yarı boğar ve badehu[7] avcı kendi atından inip büyük bir sopa ile kurdu öldürür.
KAZAKLAR; ANGELİAFOROS




[1] Aynı seviyede.
[2] Sakinleri
[3] Evvel, önce.
[4] Tarz, biçim, yol.
[5] Yakınındaki.
[6] Döndüğünde
[7] Ondan sonra.
KAZAKLAR; ANGELİAFOROS


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder