DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

14 Kasım 2019 Perşembe

VENEDİK, ATİLLA'NIN AKINI, İSTANBUL'DAN VENEDİK'E GİDEN AT HEYKELLERİ



rialto köprüsü ile ilgili görsel sonucu
RİALTO KÖPRÜSÜ
venedik atları ile ilgili görsel sonucu
SAN MARCO KİLİSESİ
Yunan harfli Türkçe(#karamanlıca) olarak basılan Çocuklar İçin Angeliaforos süreli yayının, 1 Haziran 1888 tarihli sayısında, "Venedik" isimli metin yayınlanmıştır. İstanbul'dan Venedik'e götürülen bakır atların ve Rialto Köprüsü'nün tasvirlerine yer verilmiştir. Metnin çeviriyazımı yapılmış ve tasvirlerle beraber aşağıda verilmiştir. 

VENEDİK, ANGELİAFOROS

VENEDİK ΒΕΝΕΔΙΚ

“Adriyatik(Αδριατικ) denizinin gelini” olan Venedik dünyada en şayanı dikkat şehirlerden biridir. Bu şeh(i)r birkaç küçük küçük adalar üzerinde inşa[1] olunmuştur ve her ne kadar birçok dar sokakları var ise de onun başlıca çıkar yol ve sokakları kanallardan ibarettir ki bunlardan takriben şehirde 150 tane vardır. Eğer bir kimse şehrin bir kısmından diğer bir kısmına gitmek isterse, Gondola(Γονδόλα) tabir olunan kayığı çağırıp kayıkçıya kendisini götüreceği yeri haber vermesi lazımdır.
            Şeh(i)r Miladın 5’inci asrında kuruldu[2]. O zaman[3] Barbar Attilas(Αττίλας)-Atilla- adı geçen şehir[4] civarındaki nahiyeyi talan ile ahalisini[5] kılıçtan geçirdi. Ahali Attilas’ın-Atilla- elinden kurtulmak için kendi nefislerini kolayca müdafaa edecekleri bu adalara kaçtılar.
On birinci asrın son kısmında vuku bulan birinci ehlisalip(εχλι σαλιπ-haçlılar-) zamanında[6], Venedik(Βένεδικ) kentinin müstakbel büyüklüğünün ümidini açık etmeye[7] başladı ve 4 as(ı)r sonra bütün dünyada en kuvvetli ve en zengin şeh(i)r oldu. Vendik(Βένεδικ) ile Cenova(Δζένοβα) arasında uzun müddet süren muharebeler meydana geldi[8], zira onlar şark ticareti için birbirlerinin rakipleriydiler[9].
Venedik’in muhteşem[10] binalarından biri Aziz Markos(Αζιζ Μάρκος) Ulu Kilisesi’dir. Rivayete göre[11], Aziz Markos’un kemikleri 829 senesinde İskenderiye’den Venedik’e nak(i)l olunup, sonra şehrin koruyucu azizi(χαμίι αζιζι) oldu. Ulu Kilise’nin içi[12] pek parlak olup, kapıların üzerinde res(i)mde gösterilmiş olan dört bakır at vardır[13]. Büyük Konstantinos(Πογιουκ Κωνσταντινος) bu atları Roma’dan(Ρωματαν) İstanbul’a(Ιστανπολα) getirdi ve İstanbul’dan 1204 tarihinde Venedik(Βένεδικ) fatihleri tarafından Venedik’e götürüldü.
Öbür[14] res(i)m büyük kanalın üzerindeki Rialto(Ριάλτο) köprüsünü gösterir. Rialto[15] köprü bir mermer kemer olup, iki sıra dükkânlar ile üç dağ sokağa ayrıldı[16]. Bu köprü tam üç sene önce[17] yapılmıştır.
VENEDİK, ANGELİAFOROS


[1] Binâ
[2] Τεεσις ετιλτι
[3] ζεμαν
[4] Σεχρι μεζκουρην
[5] εχαλισινι
[6] ζεμανηντα
[7] ιζχαρ
[8] vuku buldu
[9] Ρακιπλερι ιτιλερ
[10] μουκελλεφ
[11] ναζάρεν
[12] ταχιλι
[13] βαρ τιρ
[14] Ολ πιρ
[15] Mezkur
[16] Τακσιμ ολουνμης τηρ
[17] ακδεμ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder