DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

20 Kasım 2019 Çarşamba

1888 TARİHİNDE YERLİLERE BAKIŞI GÖSTEREN BİR YAZI

Aşağıda çeviriyazımı yapılan yazı, Yunan harfli Türkçe olarak yayınlanan, "Çocuklar İçin Angeliaforos" süreli yayınının, 1 Ekim 1888 tarihli sayısında yayınlanan, "Cenup Denizlerdeki Adalar" isimli yazıdır. 

PUTLAR VE SİLAHLAR, ANGELİAFOROS


CENUP DENİZLERDEKİ ADALAR

Eğer ayın sakinleri[1] var ise, küre-i arz[2] onlara ayın bize göründüğünde pek büyük olup, parlak ve güzel bir cis(i)m görünmeli, fakat acayip bir keyfiyettir ki ayın yalnız bir ve aynı tarafı daima bize dönmüş olduğundan, onun yüzeyinin[3] yarısından küre-i arz[4] asla görülmez.
Dünyada Hristiyanlık ile medeniyet nuru hususunda hal tam böyledir. Acayiptir ki cins-i insanın bir kısmı güzel kiliselerde ibadet etmekte, kendi evlatlarını ala mektep ve kolejlerde göndermekte, iyi kitaplar ve gazeteler okumakta ve en mahirane surette yapılmış dakik makinaların meydana getirdikleri şeylerin sefasını sürmekte oldukları halde, nev-i beşerin[5] başka[6] bir kısmı tembellik, putperestlik ve çok karı almak usulü tahtında yaşamakta, insan eti yemekte ve yüzlerinden kurtulmak için ihtiyarları diri diri gömmektedirler.
Fakat bu karanlık devam etmeyecektir[7], itimadımızca[8] az vakitten küre-i arz üzerinde bu rezaletlerin icra olunduğu bir mahal[9] kalmayacaktır. Gazeteye derç ettiğimiz[10] bu bende[11] mahsus olan iki res(i)mler, itikadımızca[12] bundan 100 sene sonra tam bu adaların yerlilerine pek garip görünecektir. İlk res(i)m, yerli lisanında “dık dık” denilen ve tebdil-i heyet[13] etmiş olan iki kimseleri gösterir. Ancak reis ve ağır ücret vermiş olan kimseler onların kim olduklarını bilirler. Kadın kısmı ile çocukların onlara bakması memnudur[14]. Bu “dık dıklar” ihkak-ı hak edip[15], ziyafet, vergi vesaireyi tertip ve tayin ederler. Avustralya’nın Yeni Britanya ve Yeni İrlanda adalarındadır ki bu adetler caridir.
Diğer res(i)m adalardan toplanmış putlar ve silahları gösterdiği gibi, bunların ortasında yerlilerin kullandıkları gemiler gösterilmiştir. Bu sopa ve mızraklar, top ve tüfenklerle silahlanmış bir ordu karşısında kudretsiz iseler de daima hay ve cümleye kadir olan Yehova’nın huzurunda bu putlar daha kuvvetsiz ve zayıftırlar.

ANGELİAFOROS, CENUP CİHETİNDEKİ ADALAR




[1] Sekenesi.
[2] Dünya.
[3] Sathının.
[4] Dünya.
[5] İnsan türünün.
[6] Sair.
[7] Zail olmakta idiğinden.
[8] Güvenmek, İnanmak.
[9] Yer.
[10] Yerleştirdiğmiz.
[11] Gazete yazısı.
[12] Güvenmek, İnanmak.
[13] Dış görünüşünü değiştirmiş.
[14] Yasaklanmış.
[15] Hak sahibine hakkını vermek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder