DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

21 Kasım 2019 Perşembe

AMERİKA YERLİLERİ ÜZERİNE BİR METİN(1888)

Amerikan Misyonerler Şirketi tarafından basımı sağlanan, Yunan harfli Türkçe(#karamanlıca) olarak yayınlanan, "Çocuklar İçin Angeliaforos" süreli yayınının, 1 Aralık 1888 tarihli sayısında, "Amerika Vahşileri" başlıklı yazı ve bir görsele yer verilmiştir. "Amerika Vahşileri" isimli metnin kısmen sadeleştirilmiş çeviriyazımı yapılmıştır.

AMERİKA VAHŞİLERİ

AMERİKA VAHŞİLERİ

Aşağıdaki tasvir hala mevcut olan vahşi ve İngiliz(Ιγγλιζ) kabilelerinin güzel bir alakalarını gösterir ki onun daima devem etmesi gerekti[1]. Amerika’ya ilk defa hicret eden İngilizler pek çok güçlüklere tesadüf etmekle beraber açlığın ne olduğunu[2] dahi bildiler. Gördüğümüz tasvir yabanilerin İngilizlere hediye etmek için bir geyik getirdiklerinde İngilizlerin memnuniyetle kabul etmelerini ve küçük bir çocuğun dahi hediyenin geldiğini haber etmek üz(e)re kendi validesinin yanına koştuğunu gösterir.
Meydana gelen[3] bu güzel ilişki[4] iki taraf için[5] hayırlı oldu. Görselde[6] görülen[7] yabaniler İngilizlere av ve başka[8] hediyeler getirdikleri sırada, İngilizler dahi kendi memleketlerinden getirdikleri hediyelerini vererek, medeniyet bereketlerini onlara aktardılar.[9] Ne[10] fayda ki apansız kanlı muharebelerin ortaya çıkması[11] üzerine taraflar[12] şaşırdı ve vahşiler yavaş yavaş zayıflayarak, İngilizlerin müdahale edemeyecekleri bir mahal bulmak için batı[13] tarafa doğru çekilmeye mecbur oldular. Şimdi yabaniler Amerika hükümetinin kendilerine[14] vakıf ettiği mahallerde iskân ediyorlar ise de avlarının kesildiği için kabul[15] ettikleri usulü ve geçirdikleri yabani ömrü değiştireceklerdir[16]. Yabanilere karşı ettikleri yanlışlıkları itiraf[17] etmeye hazır bulunan Amerikalılar kendiler(i) gibi medeni bir ömür geçirip, ayrı ayrı arazi kıtalarını tasarruf etsinler için vahşileri talim etmeye gayretle çalışmaktadırlar[18]. Zikredilen[19] yabanilerin oğlan ve kızlarının çoğu kendiler için mahsusen açılmış olan mekteplerde talim edilmektedirler ve ümit ederiz ki bu vahşiler teziye medeniyet hukuklarını kabul edecek bir hal kazanarak[20], Amerikalılar ile kendi aralarında devam ede gelmekte olan düşmanlığın kaldırılmasını kabul edecekler.
AMERİKA VAHŞİLERİ, ANGELİAFOROS



[1] κερέκ ιτι.
[2] ιτιγινι.
[3] βουκου πουλαν.
[4] χούσνι αλακα.
[5] ινζουν
[6] παλατε.
[7] κορουνεν.
[8] σάιρ.
[9] ιλχακ εττιλερ.
[10] τζί
[11] ζουχουρου
[12] ταραφέιν.
[13] γαρπ.
[14] κεντιλερε.
[15] ιττιχαζ.
[16] τεπτιλ ετετζεκλέρ τιρ.
[17] ικραρ.
[18] σάι ου γαιρετ.
[19] μεζξουρ.
[20] κέσπ ετερεκ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder