DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

2 Temmuz 2019 Salı

"ÇİVİ YAZISI NASIL YAZILIR?" SİTESİ



ÇİVİ YAZISINI ÖĞRENMEK SANDIĞINIZDAN KOLAY OLABİLİR!!!

Dr. Michele Cammarosano'nun hazırladığı benim Türkçe'ye çevirdiğim "Çivi Yazısı Nasıl Yazılır (How To Write Cuneiform)" başlıklı web sayfamızı ilginize sunarım.

Şimdiden iyi çalışmalar!





Çivi yazısı yazmak düşündüğünüzden daha kolay ve eğlenceli olabilir... Mezopotamyalı kâtipler yazma sanatını öğrenmeye henüz 5 yaşındayken başlıyorlardı. O yüzden haydi, acele edin...

Çivi yazısı yazmak için ihtiyacınız olan her şey kil (ya da şekillendirilebilen benzeri bir malzeme) ve düzgün köşeleri olan bir stylus yani kalem (çok yüzlü konik biçimde – polyhedral cone – olmalı ki ucundaki köşe açıları sayesinde (çivi) işaretinin genişliği belirlenebilsin).
[…]
Devamı için siteye gidin: Çivi Yazısı Nasıl Yazılır?


Sitede, kamıştan kalem yapımının anlatılmasının ardından, kilden tablet yapımı anlatılmaktadır. Tablet yapımı üzerine bir Sümer metninde,  “Acele, buraya gel, kili al, yoğur, düzle, karıştır, onu bir top gibi sar, kalınlaştır, tablet yap!” denir.

Devamında ise çiviyazısının nasıl yazılacağı anlatılır. Ardından da çiviyazısının latin harfli karşılıkları olan tablolara ulaşabilmeniz için, linkler verilmektedir.


Latin ve Arap alfabelerine göre düzenlenmiş işaret tablolarına şu listeden ulaşılabilir. Diğer örnekler için şu siteye (C. Michel tarafından hazırlanmış) ya da I. Finkel & J. Taylor’un Cuneiform isimli kitabının 102 ve 103. sayfalarına bakılabilir.
Yazının tamamı için tıklayınız: Çivi Yazısı Nasıl Yazılır? 

Çiviyazısı tablosu örneği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder