DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

30 Temmuz 2019 Salı

Goodreads Yorumu: Yalanın Siyaseti

Yalın Alpay, Yalanın Siyaseti.

Post-truth kavramı nedir?
Hakikat/doğruluk ve gerçeklik arasındaki fark nedir?
Postmodernşizm nedir? Post-truth kavramının ortaya çıkmasında nasıl bir etkisi olmuştur?
Popülist siyasi tavır nasıl olur?
Post-truth ile mücadele etmenin yöntemi mantıktır. Mantığın ilkeleri özdeşlik, çelişmezlik ve üçüncü durumun olanaksızlığıdır. Mantık şekilleri ise formel(biçimsel) ve informel(İçeriksel) olmak üzere ikiye ayrılır. 
Akıl yürütmenin, tümdengelim, tümevarım ve analoji olarak üç farklı yolunun olduğu ortaya konulur.
Aristoteles, Farabi ve İbn-i Sina takip edilerek, sav beşe ayrılır: Tanıtlama, diyalektik, retorik, şiir ve safsata.
Buradan sonra yazar dikkat çekmek istediği safsatalar hakkında bilgi vermektedir. 

Post-truth ve postmodernizm kavramlarıyla içli dışlı olamayanlar için, açık ve öz bir anlatım verilmektedir. Mantık kavramı ise basit bir şekilde ele alınmıştır. Kitabın basit tutulmaya çalışıldığı ortadadır. Bu açıdan hakikatin önemsizleştirilmesi konusunda bir giriş kitabı olarak düşünülebilir. Safsatalar bölümü ise yeterince iyi işlenmemiştir. Örneklerin hepsinin ilgi çekici olduğunu söylemek zordur. Post-truth kavramı ve postmodernizm ile ilişkisi için okunabilir. Çok temel mantık bilgisi elde etmek isteyenler içinde faydalı olacaktır. Liseye yeni başlamış ve okuma kültürü(az okuyan) gelişmemiş insanlar için ideal bir kitap denilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder