DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

19 Temmuz 2024 Cuma

"ATİNA'DA BULUNAN HAYIR KURUMLARI" 1879 TARİHLİ YUNAN HARFLİ TÜRKÇE METİN

"ATİNA'DA BULUNAN HAYIR KURUMLARI" 1879 TARİHLİ YUNAN HARFLİ TÜRKÇE METİN



4 Şubat 1879 tarihli Yunan harfli Türkçe olarak yayınlanan Angeliaforos süreli yayınında "Atina'da Vaki Müsessisat-ı Hayriye" başlıklı bir yazı yayınlanmıştır. Yazıda sekiz tane yardım kurumdan bahsedilir. Bu kurumların isimleri, amaçları, varlıkları hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Bu blog içeriğinde yazının serbest bir çeviriyazımı sizlere sunulmuştur.

***

ATİNA'DA VAKİ MÜESSİSAT-I HAYRİYE 

(ΑΘΗΝΑΙΤΕ ΒΑΚΙ ΜΟΥΕΣΣΙΣΑΤΗ ΗΑΪΡΙΓΕ)

1. Şirket-i rahime (Ἐλεήμων ἑταιρεία). Bu şirket 1865 senesinde oluşturulup[teşkil olunup], 363.890 drahmilik varlığı[variyeti] ile güzel bir binası vardır. Bu şirketin muhteşem[mükellef] ve güzel binası K. Andreas Syngras[Κ. Ἀνδρέας Συγγρὰς] nam zatın masrafı ile inşa olunmuştur.

2. Kızlar öksüzhanesi (Ὀρφανοτροφεϊον κορασίων). Bu öksüzhanede 130 nefer kadar kızlar korunup[kayrılıp], talim ve terbiye olunurlar. Bu öksüzhane merhume Amalia[Ἀμαλία] kraliçe tarafından tesis olunduğu için yukarıda zikredilen[mukaddemâ mezkur] öksüzhaneye Amaleion [Ἀμαλϊον] denilir[tesmiye olunurdu]. Zikredilen[Mezkur] öksüzhanenin 1.618.700 drahmilik varlığı[variyeti] vardır. 

3. Hacı Kosta öksüzhanesi (Ὀρφανοτροφεϊον Χατζηκώστα). Bu öksüzhanede birçok erkek çocuklar korunup[kayrılıp] talim ve terbiye olunurlar ve sanat ve müzika öğrenirler. Bu öksüzhanenin 1.700.000 drahmilik varlığı[variyeti] vardır. 

4. Küçük çocuklar öksüzhanesi(Νηπιακὸν ὀρφανοτροφεϊον). Bu öksüzhanenin harcamaları[mesârafı] ahalinin ve başka hayırsever kişilerin yardımı[zevatın iânesi] ile olunur.

5. Küçük çocuklar için tesis olunan Aleksandros nam daruşşefkat (Νηπιακὸν ἄσυλον Ἀλέξανδρος). Bu hayrathanede gündüzün çalışmaya giden fukara kadınların çocukları korunur[kayrılır].

6. Ümit nam hastane (Νοσοκομεϊον Ἐλπίς). Bu hastanenin senelik harcaması[senevi masrafı] takriben 70.000 drahmi olup ahalinin yardımı[ianesi] ile ödenir[tesviye olunur].

7. Kadınlar Şirketi(Σύλλογοσ Κυριῶν). Bu şirketin maksadı fakir ve çaresiz[biçare] işçi kadınlara layıklı iş bulmaktır.

8. Millet donanması şirketi (Ἐπιτροπὴ τοϋ ἐθνικοϋ στόλου). Bu şirketin maksadı insanların[efrad-ı nasın]  yardımı[iânesi] ile bir millet donanması inşa etmektir. Şimdilik bu şirketin 1.000.000 drahmilik varlığı[variyeti] vardır.


ATİNA'DA BULUNAN HAYIR KURUMLARI 1879 TARİHLİ YUNAN HARFLİ TÜRKÇE METİN


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder