DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

21 Temmuz 2024 Pazar

NASREDDİN HOCA FIKRALARI: "SARIK BELASI" VE "MÜJDE" 1908 TARİHLİ YUNAN HARFLİ TÜRKÇE METİNLERİ


Ioannes Nikolaides(ΙΟΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ) tarafından Yunan harfli Türkçe(Karamanlidika) olarak hazırlanmış, 1908 tarihinde Atina'da basılmış olan "Meşhur Nasraddin Hoca ve Belagat-ı Mezhake yani Gülmekliğe Şayeste Mesuliyet"(ΜΕΣΧΟΥΡ ΝΑΣΡΑΔΗΝ ΧΟΔΖΑ ΒΕ ΠΕΛΑΓΑΤΗ ΜΕΖΧΑΚΕ ΓΙΑΝΙ ΓΙΟΛΜΕΚΛΙΓΕ ΣΑΓΕΣΤΕ ΜΕΣΟΥΛΙΕΤ) isimli eser içerisinde, "Sarık Belası" ve "Müjde" olarak isimlendirebileceğimiz fıkralar yer alır. Bu fıkraların Yunan harfli Türkçe metnini ve çeviriyazımını blog içeriğinde ilgilisine sunduk.

***

1908 tarihli Yunan harfli Türkçe Nasreddin Hoca fıkraları



Κιουνλερὶν πιρινδὲ χόδζα σαρηγηνὴ σαρμὰκ ἰστὲρ βὲ ὀλοὺπ πὶρ δουρλοὺ οὐδζουνοὺ πιρὶ πιρινὲ κεδιρέμεζ ποζὰρ σαρὰρ ὀλμὰζ νὲ γιαπάρσα ὀλμὰζ, νίχαγετ δζανὴ σηκηλὴπ σαρηγὴ μεζαδὰ βερὶρ πιρισὶ μουστερὶ ὀλοὺρ χόδζα κίζλιδζε ὀνὰ δέρκι ἀρκαδὰς ποὺ σαρηγὴ ἄλμα ζίρα οὐδζοὺ κελμέζ.

-Günlerin birinde hoca sarığını sarmak ister ve olup bir türlü ucunu birbirine getiremez; bozar sarar olmaz, ne yaparsa olmaz. Nihayet canı sıkılıp sarığı mezada verir. Birisi müşteri olur, hoca gizlice ona der ki:

"Arkadaş bu sarığı alma zira ucu gelmez."

1908 tarihli Yunan harfli Türkçe Nasreddin Hoca fıkraları


***

1908 tarihli Yunan harfli Türkçe Nasreddin Hoca fıkraları



Πὶρ κιοὺν χόδζαγια πὶρ ἀδὲμ κελὶπ χόδζα ὀγλοὺ ὀλδοὺ μουζδεμὶ βὲρ δέρ, χόδζαδα ὀγλοὺμ δογδοὺ ἰσέ Χουδαγιὰ μιννὲτ σανὰ νὲ δέρ.

-Bir gün hocaya bir adem gelip "hoca oğlun oldu müjdemi ver" der.

Hoca da "oğlum doğdu ise Huda'ya minnet, sana ne" der.

1908 tarihli Yunan harfli Türkçe Nasreddin Hoca fıkraları



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder