DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

25 Mayıs 2019 Cumartesi

ANADOLU DİLLERİNİ ÇALIŞMAK ÜZERİNE

Tarihin Önemli Bulguları Arkeoloji Gününde Ele Alındı

Prof. Dr. Recai Tekoğlu

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ile Arkeoloji Topluluğunca bu yıl üçüncüsü düzenlenen “3’üncü Arkeoloji Günleri”nde Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Tekoğlu, öğrencilerle buluştu.
“Birinci Bin Yılda Anadolu’nun Tarihi” konulu sunumunda Anadolu’da sayısız kültürün var olduğunu belirten Prof. Dr. Tekoğlu, Anadolu’daki tarihi dillerin iki türlü anlaşılabileceğini söyledi. Eski Anadolu’daki dilleri çalışan bir bireyin gözlemlediği “devamlılık” ve “bütünlük” kavramlarına değindi. Prof. Dr. Tekoğlu, şunları kaydetti: “Anadolu’daki devamlılık kavramını ilk olarak şehir adlarında görüyoruz. Belli bir bölgeyi belirlemek için onun Roma çağındaki, Hitit çağındaki adını ortaya çıkarmak için arkeoloji ve epigrafi çalışması yapan kimseler hevesle topografya çalışmalarına katılmak isterler. Hititçe bir metin çalışmak için Urartuca da bilmek gerekir bu da Anadolu’daki dillerin bir bütünlüğü olduğunu gösterir.”


Anadolu’da hiçbir kültürün tek başına ele alınamayacağını ifade eden Tekoğlu, “Tımriada ve Yunanca anıtları çalışmak istiyorsanız. Yunanca bilmeniz yeterli olmaz, başka dilleri de bilmeniz gerekir. Biraz Yunanca biliyor olmak yeterli olsaydı şuanda memleketin her tarafında Pisidia yazıtlarını okuyan insanların olması gerekirdi.” diye konuştu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder