DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

3 Mart 2020 Salı

ANTİK ÇAĞ YAZARLARINDAN MAGNESİA(MANİSA) VE SİPYLOS(MANİSA DAĞI) ALINTILARI

ÇİFT DİLLİ BİR KİTABE: YUNAN HARFLİ TÜRKÇE VE ERMENİ HARFLİ TÜRKÇE



“Güzel saçlı Niobe’nin de yemek geldi aklına,
 oysa on iki çocuğu ölmüştü sarayında,
 altı kızı, ergen altı oğlu.
 Apollon öfkelenmişti Niobe’ye
öldürmüştü oğullarını gümüş yayıyla,
 kızlarını da okçu Artemis öldürmüştü, 
Niobe güzel yanaklı Leto ile bir tutuyordu kendisini,
diyordu, Leto iki çocuk doğurdu, bense bir düzine
iki kişi, Apollon’la Artemis, öldürdü hepsini.
Ölüler yatıp kaldılar kanlar içinde,
kimsecikler yoktu onları gömecek,
herkesi taşa çevirmişti Kronosoğlu.
Göklü tanrılar gömdü ölüleri onuncu günü,
İşte o gün yemek geldi Niobe’nin aklına, 
gözyaşı dökmekten yorgun düşmüştü. 
Bugün Sipylos kayalarında, ıssız doruklarında,
Ahheloos ırmağı kıyısında oynaşan su perilerinin 
yatakları var derler ya, işte oralarda 
tanrı buyruğuyla taş olmuştur Niobe, 
yüreğine sindirir durur acılarını." (Homeros, II. XXIV 602-617; Şirvan, 2012, s. 12)

Ağlayan Kaya, Spil Dağı.jpg
Niobe, Ağlayan Kaya, Sipylos Dağı, Manisa

“Ionialılar, Asia Magnesialıları, Aiolialılar, Karialılar, Lykialılar, Milialılar, Pamphylialılar hazineye dört yüz talant gümüş ödüyorlardı. Birinci hükümet burasıydı." (Herodotos, III. 90; Şirvan, 2012, 6)

Магнесия на Меандре. Пропилеи.jpg
Magnesia(Manisa)

“Ben bir zamanlar Phrygialı Tantalos’un kızı Niobe’nin Sipylos dağındaki hüzünlü ölümünü duymuştum. Derler ki, kayalar püskürerek Niobe’yi sarmaşık gibi çevrelemiştir ve şimdi o ölümsüz arkadaşları yağmur ve karla yıpranmaktadır. Onun ıslak kirpiklerinden akan gözyaşları hiç durmaksızın göğsüne damlamaktadır." (Sophokles, Antigone; Şirvan, 2012, s. 11)

"Sınırlar birbiri içerisine girmiştir. Eskilerin Phrygia dedikleri Sipylos Dağı dolayındaki ülke de böyledir. Vaktiyle Phrygia’lı Tantalos, Pelops ve Niobe’nin yaşadığı söylenen bu ülkenin Büyük Phrygia’da mı yoksa Küçük Phrygia’da mı olduğu kesin değildir. Fakat, her iki görüşten hangisi doğru olursa olsun sınırların karışıklığı açıkça görülmektedir. Çünkü Kaikos’un denize döküldüğü Pergamene ve Elaites ve bu iki ülke arasında bulunan, Teuthras’ın ve onun yerine geçen Pelops’un yaşamış olduğu Teuthrania, Hellespontos’la Sipylos dolaylarındaki ülke ve dağın eteğindeki Magnesia arasında uzanır." (Strabon, VIII, 2; Şirvan, 2012, s. 1)

Sipylos Dağı’na ve onun mahvolmasına dair anlatılanlar efsane olarak kabul edilmelidir. Çünkü bizim zamanımızda bu dağın eteklerinde bulunan Magnesia kenti ve Sardeis birçok yerlerdeki en ünlü kentler gibi depremle yıkılmıştır. Fakat imparator (Tiberius) para yardımı yaparak bu kentleri yenilemiştir; tıpkı daha eskiden, Tralleis sakinleri felakete uğrayınca babasının buraları ve Laodikeia’lıların kentlerini yenilediği gibi."(Strabon, XII. 8.18; Şirvan, 2012, s. 9)

“Ben bu Niobe’yi Sipylos dağına tırmandığımda gördüm; yakından sadece bir kaya parçasıdır. Bu kaya ne bir kadına ne de ağlayan bir figüre benzemektedir; ancak uzakta durursanız başını eğmiş ağlayan bir kadın gördüğünüzü düşünürsünüz.”(Pausanias, I. 21. 3; Şirvan, 2012, s. 11)

"Ülkemde Tantalos’un ve Pelops’un varlıklarına ilişkin izlere bugün de rastlanmaktadır. Tantalos gölü denilen bir göl, görülmeye değer bir mezar ve Sipylos’un[Manisa Dağı] doruğunda Meter Plastene kutsal alanının yukarısında Pelops’un tahtı ve Hermos’u geçince gelinen Temnos’da yer alan Pelops’un yaptığı Aphrodite Heykeli. " (Pausanias, V. 13.7; Şirvan, 2012, s. 2)

“İzmir’den Manisa’ya doğru yola çıktık. Burası bir dağın eteğinde güzel ve büyük bir şehirdir. Orada pek çok kaynaklar, akarsular, bağlar, bahçeler vardır.” (İbn Batuta; Şirvan, 2012, s. 2)

PAZAR KAÇAMAĞI MANISA YA DA MAĞNISA(MAGNESIA)


Kaynak:
BERNA ŞİRVAN, ANTİKÇAĞ YAZARLARININ GÖZÜNDEN MAGNESİA AD SİPYLUM, 2012, s. 17.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder