DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

25 Mart 2020 Çarşamba

ANTİK İRAN: AHAMENİŞ SATRAPLIK SİSTEMİNE DAİR

I. Kserkses Dönemi Ahameniş İmparatorluğundaki Halklar


Büyük Kyros’un Anşan’da idareyi ele almasından (M.Ö. 559), III. Darius’un İskender’e yenilmesi ve Baktriya satrapının elinden ölümüne (M.Ö. 330) kadar Ahameniş İmparatorluğu tarih sahnesinde olmuştu. Büyük Kyros zamanında Elam, Med, Lidya, Mezopotamya ve Orta Asya’nın Güneybatısında bazı topraklar Ahameniş İmparatorluğu’na katılmıştı. Kambyses, Mısır’ı ve Libya’ı imparatorluk topraklarına katar; Darius ise Batı’da Trakya’yı, Doğu’da Hindistan’ın Kuzeybatısını; Kuzey’de hem Karadeniz ile Hazar Denizi arasında kalan bir kısım toprağı hem de Kyros’un Orta Asya’da ele geçirdiği toprakların ilerisini imparatorluk toprağına katmayı başardı. Darius dönemi yazıtları Ahameniş İmparatorluğu yönetiminde olan topraklar sayılmaktadır. Darius’un Nakş-ı Rüstem’de bulunan mezarında, Ahameniş yönetiminde olan toprakları gösteren yazıtın kısmı şöyledir:
 “Kral Dareios şöyle diyor: Ahuramazda'nın inayetiyle Pers ülkesi dışında ele geçirdiğim ülkeler bunlar; onlara hükmettim; bana "haraç" getirdiler; benim söylediklerimi yerine getirdiler; kanunum (data-) onları bağladı; Media, Elam, Parthia, Aria, Baktria, Sogdiana, Harezm, Drangiana, Sattagydia, Kandahar, Hindistan, hauma (sarhoş eden ayin içkisi) içen İskitler, sivri tepeli şapka giyen İskitler, Babil, Assur, Arabistan, Mısır, Ermenistan, Kappadokia, Sardes, İonia, denizaşırı yaşayan İskitler, Trakya, petatos (yunanlıların giydiği bir tür şapka) giyen İskitler, Libyalılar, Ethiopialılar, Maka insanları, Karialılar.”

File:Darius I statue list of subject countries.jpg
Mısır Hiyeroglifli Darius Heykeli, 24 Halk Gösterilmektedir; Mısır/Ahameniş Dönemi

Bu geniş toprakların idaresi için ilk defa Kyros döneminde (M.Ö. 539) yılında satraplık sitemi kuruldu ve zaman içinde yeni formlarla imparatorluk sonuna kadar devam etti. Darius zamanında satraplık sitemi son halini alacaktır. Darius kralı olduğu yerleri sıralar ve buralar muhtemelen satraplıkları temsil etmektedir: 
“Pers, Elam, Babil, Asur, Arabistan, Mısır, Deniz ülkesi, Sardes, Ionia, Media, Armenia, Kapadokya, Parthia, Drangiana, Aria, Harezm, Baktria, Sogdiana, Gandhara, Skythia, Sattagydia, Arakhosia ve Maka.” 
I. Darius'un Nakş-ı Rüstem'deki Mezarı, Ahameniş Halkları

Satraplıkların başında xšaçapāvan(krallığın koruyucusu) yani satrap unvanlı kişi duruyordu. Satrap bizzat kral tarafından atanırdı. Satrapların görev alanları genişti, bunun için emirlerinde memurlar çalışırdı. Satraplık yönetimi, burada detayına girmeyi gerekli görmediğimiz detaylı bir organizasyona sahipti. Yerel görevlilerden de yararlanırken, satraplığa bağlı olan yerlerin yönetimleri genellikle yerel yöneticilere bırakılıyordu. İmparatorluğun ele geçirdiği yerlerin eski yönetim biçimleri korunuyor; yerel yöneticilere satrapa ve onun nezdinde krala bağlılıkları esas alınıyordu. İmparatorluğun vergilendirme sistemi mevcuttu, satraplık sisteminin giderleri buradan karşılanıyor, bir bölümü ise doğrudan Persepolis’e gönderiliyordu. Satraplıkta vergiler toplanıyor, depolanıyor, satrap arşivleri tutuluyordu. Satraplık aracılılığıyla eyalette ki yerel kültürün yaşamasına karışmadan, yönetim sağlanıyordu. 

File:Satrap sarcophagus banquet scene.jpg
Satrap Ziyafet Sahnesi, Sidon, M.Ö. 4. yy; Ahameniş/Pers

Yasin Çetin, Mezopotamya ve İran Mitolojilerinde Tanrı Anlayışı, Konya 2019, s. 21-22.

File:National Meusem Darafsh 6 (46).JPG
I. Darius'un Mısır Hiyeroglifli Heykeli, Ahameniş İmparatorluğu'nun 24 halkı gösterilmektedir.

I. Artakserkses, Nakş-ı Rüstem Mezar Kabartmaları
II. Darius Nakş-ı Rüstem Mezar Kabartmaları

II. Artakserkses Persepolis Mezar Kabartmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder