DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

25 Ocak 2020 Cumartesi

MARX VE ENGELS'İN "MARKSİST" KAVRAMI KARŞISINDAKİ TAVIRLARI (PROF. DR. DOĞAN GÖÇMEN'İN YAZISINDAN ALINTILAR)


marks ve engels ile ilgili görsel sonucu
Marks ve Engels; Görsel: Bilim ve Ütopya
"Engels’in aktarmasına göre, Marx 1870’li yılların sonunda “Fransızlar arasında yaygın olan bazı ‘Marksizm’” yorumunu ve buna dayanan siyasal kümeleşmeyi kastederek “bildiğim bir şey varsa, o da Marksist olmadığımdır” demiş.
  Prof. Dr. Doğan Göçmen,  https://dogangocmen.files.wordpress.com/ adresinde, yayınladığı bir makalenin bir bölümünü, "Marx ve Engels Birer "Marksist" Miydi?" başlığı ile yayınlamıştır. Bu makalede Göçmen, Marksist kavramının ve Engels'in "Marksist" kavramını kullanımını ele almıştır. 

Burada makaleden bazı alıntılar vereceğiz, makalenin tamamını okumanızı tavsiye ederiz:
Engels’in Marx’tan aktardığı bu sözlerin doğruluğundan şüphe etmek için her hangi bir neden yoktur. Gerçekten de Engels’in “Marksizm”, “Marksistler” veya “Marksist” gibi kavramları ilk olarak kullandığı mektuplarına baktığımızda, bunları, Marx’ın sözünü de dikkate aldığından olacak, hep tırnak içinde verdiğini, hatta bazen küçültücü “sözüm ona” ibaresiyle beraber kullandığını, kısacası: bu türlü kavramların kullanılmasına karşı mesafeli davrandığını görüyoruz. (Göçmen, s. 2)
 Almanya’da olduğu gibi Fransa’da da “Marksist” ve “Marksizm” gibi kavramlar ilk olarak Marx’ın taraftarlarını tanımlamak için bunların karşıtları tarafından genellikle alaycı ve küçültücü anlamda kullanılmıştır.(Göçmen, s. 3)
1882 tarihinde İşçi Parti'si üçe ayrılır, gruplardan birisinin ismi "Marksist"tir:
Marx’ın taraftarları için “Marksistler” tanımlaması kullanılır. Özellikle “Marksistler” tabiri, büyük olasılıkla bunların Paris’te küçük bir grup oluşturmasından dolayı olacak, genellikle küçültücü ve alaycı anlamda kullanılır. Mektuplarından anlaşıldığı kadarıyla Engels’in “Marksizm” ve “Marksist” gibi kavramları kullanırken mesafeli davranmasının nedenlerinden birisinin bu olduğu ileri sürülebilir.(Göçmen, s. 3)
1870'lerin sonunda Marx, öğretisinin değiştirildiğini görünce:
Marx, Fransız taraftarlarını kastederek, Saint-Simon’un öğrencileri tarafından öğretisinin tanınmaz bir şekilde değiştirildiğini görünce, ‘ben Saint-Simoncu değilim’ deyişini anımsatırcasına: “bildiğim bir şey varsa, o da Marksist olmadığımdır” demiş.(Göçmen, s. 3)
1890'lardan sonra, Engels'in "Marksist" kavramını kullanımındaki değişimi Göçmen şöyle açıklar:
Engels de artık, Marx’ın ortaya koymuş olduğu kurama dayanan harekete “Marksist” ve bu hareketin temelini oluşturan kurama ise “Marksizm” denmesine karşı değildir. Engels’in 1890’lı yıllarda yazdığı mektuplarında gözlediğimiz bu tavır değişikliği, onun 1880’li yıllarda Avrupa sosyalist hareketi içinde yaşanan kavgaların sonucuna dair değerlendirmesiyle ilgilidir. Engels’e göre Marksizm en geç, 14 ile 21 Temmuz 1889 tarihleri arasında gerçekleşen “Uluslararası Sosyalist İşçi Kongresi”nde diğer fraksiyonlar karşısında zafer kazanmıştır ve bundan böyle işçi sınıfı ve sosyalist hareket içinde en önemli güç durumuna gelmiştir.(Göçmen, s. 4)
Metnin son paragrafından önceki paragraf yazının özünü yansıtmaktadır:
Buraya kadar aktardıklarımız, Labica ve Haug’un iddiasının tersine, Marx ve Engels’in bütünlüklü bir öğreti ve buna uygun olarak da politik bir hareket veya parti kurmaya karşı olmadığını, aksine Marx’ın öğretisinin çarpık ve yanlış yorumuna ve bundan çıkarılan yanlış siyasi sonuçlara karşı mesafeli davranmak için bu deyimleri kullandıklarını göstermektir. Kısacası, Engels’in Marx’tan aktardığı sözler, onun ‘öğretisinin’ kendi ismiyle anılmasına karşı değil, bunun belli bir yorumuna karşı israf edilmiştir. Bundan dolayı ifade edildiği bağlamdan kabaca soyutlanmadığı sürece Marksizmin çoğulcu yorumcularının ileri sürdükleri iddialar için bir çıkış noktası teşkil etmemektedir.(Göçmen, s. 5)  
Burada Prof. Dr. Doğan Göçmen'in "Marks ve Engels Birer Marksist Miydi?" isimli yazısından yedi tane alıntıya yer verilmiştir. Metnin tamamını okumak, "Marksist" kavramının kullanımına dair daha doğru bir kanaat oluşturacaktır: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder