DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

13 Şubat 2020 Perşembe

ESKİŞEHİR MÜZESİ'NDEN BAZI YAZITLAR

Buradaki tüm görseller, yazıtlar hakkındaki bilgiler ve yazıt çevirileri aşağıdaki künyeli makaleden alınmıştır: N. Eda Aktürekşahin-Hüseyin Uzunoğlu, "Eskişehir Müzesi'nden Yeni Yazıtlar", A. Vedat Çelgin'in 68. Doğum Günü Onuruna Makaleler, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2018, s. 33-67.

Doğumda Ölen bir Anne ve Bebeğinin Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi
Doğumda Ölen bir Anne ve Bebeğinin Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi

Gri mermerden stel. Env. No.: Bilinmiyor; Buluntu Yeri: Bilinmemektedir; Yük.: 145 cm; Gen.: 55 cm; Kal.: 15 cm; Harf Yük.: 3 cm. Tarih: MS II.-III. yüzyıl.

“Nestor karısı A…a için anısı nedeniyle (bu steli diktirdi). Henüz evlenmiş, yaslı bir eşim ben, acılar içinde; değilim artık bir anne! Doğum sancısı çekerek girdim kederli mezarlara; perişan oldum yaslar içinde! Çünkü bir yandan erkenden ölen yavrumun kederi boğar beni Öte yandan kardeşlerinin gözyaşları ve feryat figanları!”.


Bayraktar Gaius Iulius Stratonikos’un Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi
Bayraktar Gaius Iulius Stratonikos’un Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi
Gri mermerden mezar steli. Env. No.: Bilinmiyor; Buluntu Yeri: Bilinmemektedir; Yük.: 292 cm; Gen.: 78 cm; (gövde); 89-93 cm (kaide); Kal.: 16,5-19 cm; Harf Yük.: 4 cm. Tarih: MS II./III. yüzyıl.


Bayraktar olarak orduda görev yapan Gaius Iulius Stratonikos eşi Aelia Iulia ve kendisi için henüz hayattayken ve akılları yerindeyken, çocukları Aelius ve Eutykhia ve Meniskos ve Anthos ve Akka ve Hermes ve Stratonikos ile birlikte (bu mezar taşını) diktiler.


Babeis ve Hermogenes’in Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi
Gri mermerden mezar steli. Env. No.: Bilinmiyor; Buluntu Yeri: Bilinmemektedir; Yük.: 128 cm; Gen.: 36 cm (üst); 50 cm (gövde); Kal.: 26 cm (üst); 17 cm (gövde); Harf Yük.: 4 cmTarih: MS III. yüzyıl.

Çocukları Tatas, Hermogenes, Aitolonios ve Antonia (bu mezarla) Babeis’i onurlandırdılar; ve Hermogenes hayattayken (mezarı) kendisi için anısı nedeniyle (yaptırdı).


Thallos’un Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi
Mermerden mezar steli; Env. No.: A-107-80; Buluntu Yeri: Stel 1980 yılında karayolları kum ocağı açma çalışmaları sırasında Şarhöyük nekropolünde bulunmuştur.; Yük.: 175 cm; 49 cm (alınlık yüksekliği); 28 cm (kaide yüksekliği); Gen.: 36,5-44 cm; 40-41 cm (alınlık); 50-51 cm (kaide); Kal.: 12-14 cm (gövde); 13 cm (alınlık); 16 cm (kaide); Harf Yük.: 2.5-3 cm. Tarih: MS III. yüzyıl.

Artemisia ve Sali(o)s (?) kardeşleri Thallos’a anısı nedeniyle (bu steli diktiler).

Aurelius Manes ve Eşi Apphia’nın Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi

Mermerden büyük mezar steli. Env. No.: A-91-80; Buluntu Yeri: Bilinmemektedir. Müzeye 1980 yılında Kadıkuyu köy muhtarlığından gelmiştir.; Yük.: 140 cm; Gen.: 174 cm; Kal.: 43 cm; Harf Yük.: ölçülememiştir. Tarih: MS III. yüzyıl.

Aleksandros oğlu Aurelius Manes eşi Apphia ile birlikte henüz yaşarlarken kendileri için anıları nedeniyle (bu steli) yaptırdılar.

Apsia’nın Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi
Mermerden mezar steli. Env. No.: A-66-67. Buluntu Yeri: Eskişehir itfaiyede bulunmuş; Yunus Emre İlkokulu’ndan getirilmiştir. Tam buluntu yeri bilinmemektedir.; Yük.: 307 cm; Gen.: 80 cm; Kal.: 21 cm; Harf Yük.: ölçülememiştir. Tarih: MS III. yüzyıl.

(Oğlu) Gaius ve gelini Melitea ve torunu Aristokrates anne(ler)i Apsia’nın anısı nedeniyle (bu mezar taşını) diktiler.

Laeilia’nın Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi

Laeilia’nın Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi
Mermerden mezar steli. Env. No.: Bilinmiyor. Buluntu Yeri: Bilinmiyor; olasılıkla Eskişehir Bölgesi’nden; Yük.: 100 cm; Gen.: 65 cm; Kal.: 17 cm; Harf Yük.: 4-4,5 cm. Tarih: yazı biçiminden ötürü olasılıkla MS II. yüzyıl.

Dades’in oğlu Asklys çocukları Marcia, Ignatia, Apphe, Teimotheos ve Menandros ile birlikte pek sevgili karısı Laeilia’nın anısı nedeniyle (bu mezarı yaptırdı).

Oiniades’in Mezar Taşı /Eskişehir Müzesi
Mermerden mezar steli. Env. No.: A-2-05; Buluntu Yeri: Alpu Merkez (Alpu Kaymakamlığı’ndan hibe); Yük.: 163 cm; Gen.: 40 cm; Kal.: 16 cm; Harf Yük.: 2-2,5 cm. Tarih: MS II.-III. yüzyıl.

Eşi Mania ve çocukları Basileides, Nikanor, Papas ve kızı Apphia, Oiniades’i anısı nedeniyle (bu mezar steli ile) onurlandırdılar.

Appe’nin Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi
Mermerden mezar steli. Env. No.: A-163-82; Buluntu Yeri: Bilinmemektedir, ancak jandarma kanalıyla Sivrihisar Jandarma Komutanlığı’ndan gelmiştir.; Yük.: 79 cm; Gen.: 33,5-38 cm; Kal.: 6,5- 9 cm; Harf Yük.: 2,5 cm. Tarih: MS 212 sonrası (Constitutio Antoniniana)

Hermes oğlu Aurelius Polytimos rahmetli eşi Appe için anısı nedeniyle ve kendisi için hayattayken (bu steli diktirdi).

Appe’nin Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi

Basileides’in Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi
Mermerden üçgen alınlıklı stel. Env. No.: A-3-05; Buluntu Yeri: Alpu Merkez (Alpu Kaymakamlığı’ndan hibe); Yük.: 175 cm; Gen.: 60 cm (üst); 56-64 cm (gövde); 72 cm (kaide); Kal.: 19-21 cm; Harf Yük.: 2-3 cm. Tarih: MS III. yüzyıl.

Atreus kızı Tateis, çocukları Metrophanes, Artemon, Papas, Dades ve Mania ile birlikte kocası Basileides’in anısı nedeniyle (bu steli diktirdi).

Aurelius Domnos, Eşi Domna ve (Eski) Eşi Ladike’nin Mezar Taşı
Gri mermerden stel. Env. No.: Bilinmiyor; Buluntu Yeri: Bilinmemektedir; Yük.: 155 cm; Gen.: 61 cm (üst); 49 cm (gövde); 58 cm (alt); Kal.: 28 cm (üst ve gövde); 35 cm (alt); Harf Yük.: 2,5-3,5 cm. Tarih: MS 212 sonrası (Constitutio Antoniniana)

Aurelius Domnos ve eşi Domna (bu steli) kendileri için diktirdiler. Domnos (bu stel ile) ölmüş olan eşi Ladike’yi de onurlandırdı.

Khrysanthos ve Ephesia’nın Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi
Gri mermerden mezar steli. Env. No. A-107-79; Buluntu Yeri: Bahçecik/Midaion teritoryumundan; Yük.: 157 cm; Gen.: 71 cm (üst); 64 cm (gövde); Kal.: 23 cm (üst); 16 cm (gövde); Harf Yük.: 3-3,5 cm. Tarih: MS III. yüzyıl.

Khrysanthos ve Basileia pek tatlı ebeveynleri Khrysanthos ve Ephesia’nın anısı nedeniyle (bu mezar stelini) diktirdiler.

Heliodoros ve Babeis’in Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi
Kireçtaşından stel. Env. No. Bilinmiyor; Buluntu Yeri: Bilinmemektedir; Yük.: 170 cm; Gen.: 104 cm; Kal.: 22 cm; Harf Yük.: 3 cm. Tarih: MS III. yüzyıl.

Sağ:
Menandros, babası Heliodoros için ona olan saygısından ötürü (bu steli diktirdi).
Sol: 
Menandros, annesi Babeis için ona olan saygısından ötürü (bu steli diktirdi).

Patris, Aleksandros’u Onurlandırıyor/Eskişehir Müzesi
Patris, Aleksandros’u Onurlandırıyor/Eskişehir Müzesi
Mermerden stel biçimli düz blok parçası. Eserin ölçüleri alınamamıştır ve buluntu yeri bilinmemektedir. Müze yetkililerinden aldığımız bilgiye göre eser müzede olmayıp Eskişehir’de Odunpazarı semtinde şantiye olarak kullanılan bir yerde durmaktadır. Tarih: MS II. yüzyıl (harf karakterlerinden).

Hayırlı uğurlu olsun! Vatan, danışma ve halk meclislerinin kararıyla görkemli ve namuslu bir şekilde (kentin) birinci makamını yürüten vatansever Quartus’un torunu, Quartus’un oğlu Aleksandros’u (onurlandırdı).

Yunanca Mezar Taşı/Eskişehir Müzesi
Kireçtaşından stel. Env. No.: Bilinmiyor; Buluntu Yeri: Bilinmemektedir; Yük.: 124 cm; Gen.: 63 cm (üst); 56 cm (gövde); Kal.: 32 cm (üst); 30 cm (gövde); Harf Yük.: 3 cm. Yayın: IGR IV 545 (= MAMA V 187 no. 14). Tarih: MS II./III. yüzyıl.

“Palatina tribus’undan Gaius Fabricius Aelianus … Papa . . . .”.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder