DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

14 Şubat 2020 Cuma

KUMRAN YAZMALARINDAN ALINTILAR

qumran ile ilgili görsel sonucu
Kumran Mağaraları
M.Ö. 2. yüzyıldan M.S. 1. yüzyıla kadar Esseniler isimli Yahudi tarikatinin varlığı görülmektedir. Ölü Deniz Yazmaları'nın bu topluluğa ait olduğu düşünülmektedir. Aşağıda bu yazmalardan birtakım alıntılar yer almaktadır:


  • "Adımımı atmadan önce, O’nun adını kutsayacağım.  O’na şükredeceğim, girip çıkmadan önce, Oturmadan ve kalkmadan önce ve döşeğime uzanırken. O’nu kutsayacağım, dudaklarımdan dökülen sunuyla, Adamların arasında ve elimi yemeğe uzatmadan önce, Yeryüzünün lezzetli meyvelerine. Mükemmel işlerinden ötürü O’nu kutsayacağım, Korku ve dehşete kapıldığımda Ve ıstırabın ve viraneliğin içinde. O’nun kudretini düşüneceğim Ve bütün gün O’nun merhametine yaslanacağım."

  • “…On iki başkahin Tanrı’nın huzurunda gündelik işleri yönetecekler… Bunların altında… Levililerin on iki şefi bulunacak, her kabile için bir şef… bunların da altında kabile şefleri bulunacak…”

  • “Her gecenin üçte birinde, Kitab’ı okumak, Yasa’yı çalışmak ve birlikte dua etmek için bir araya gelirlerdi.”

  • “Cemaat kurulu on iki adam ve üç kâhinden oluşur. Doğruluk, dürüstlük, adalet, şefkat ve tevazu sahibi bu üyeler, Yasa’ya mükemmel derecede hâkim olacaklar. Kutsal topraklardaki inancı sadakatle ve uysallıkla koruyacaklar; çektikleri acıyla, adaletin hükmünü sağlamak için günahlara karşı savaşacaklar. Üyeler, doğruluğun düzenine ve zamanın kuralarına göre bütün adamlarla birlikte yürüyecekler”

  • “Kitabı okurken ya da dua ederken; farkında olmadan, şaşkınlıkla ya da herhangi bir nedenle En Kutsal Adı telaffuz eden kimse atılacak ve bir daha geri kabul edilmeyecek.”

  • “Cemaatin üstünlüğüne karşı çıkan kimse atılacak ve bir daha geri kabul edilmeyecek.”

  • “…Tanrı, adamı, dünyayı yönetmesi için yarattı ve Ziyaretine kadar adamlara izlemeleri için iki ruh sundu: Doğruluk ruhu ve adaletsizlik ruhu. Işık kaynağından fışkıran doğruluktan doğanlar ve karanlık kaynağından fışkıran adaletsizliğe doğanlar. Doğruluğun bütün çocukları, Işık Prensi tarafından yönetilir ve aydınlığın yolunda yürürler; adaletsizliğin çocuklarıysa Karanlıklar Prensi tarafından yönetilir ve karanlığın yolunda yürürler. Karanlık Prensi, doğruluğun çocuklarını yıldırmaya çalışır; ölümlerine kadar Doğruluğun çocuklarının bütün günahları, haksızlıkları, kötülükleri ve din dışı hareketleri onun egemenliğinden kaynaklanır…”

  • “Tanrı’nın kendi zamanlarıyla ilgili hiçbir buyruğundan ayrılmayacaklar, belirli zamanlarına ne geç kalacak ne de erken davranacaklar, O’nun doğru yasalarından ne sağa ne sola sapacaklar”

  • “Sensiz hiçbir yol mükemmel değildir, ve senin rızan olmadan hiçbir şey yapılamaz. Bütün bilgileri öğreten sensin Ve her şey senin rızanla gerçekleşir. Senden başka kimse öğütlerini eleştiremez. Ya da kutsal tasarını anlayamaz Ya da hikmetinin derinliğine Ve gücünün sınırına akıl erdiremez. Görkemine kim dayanabilir Ve hangi insanoğlu Yaptığın mükemmel işlerin yarısını becerebilir? Kadından doğan hangi kişi Senin önünde sayılabilir? Çamurdan yoğrulmuş, Onun meskeni, solucanların besisidir. O yalnızca bir surettir, kilden şekil alan Ve toprağa meyleder.”
Muharrem Yıldız, Mehmet Mekin Meçin, "Gnosist Bir Yahudi Tarikatı: Esseniler", Türk-İslam Medeniyeti Araştırmalar Dergisi, y. 8, sy. 16, 2013, s. 33-56.

Ölü Deniz Yazmaları'nı http://dss.collections.imj.org.il/ linkinden inceleyebilirsiniz.

geza vermes ölü deniz ile ilgili görsel sonucu
Kumran Yazıtları, Geza Vermes

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder