DESCARTES'İN YÖNTEMİ VE TARİHE UYARLANMASI

16. yüzyılın sonunda dünyaya gelen Rene Descartes , 17. yüzyılda ortaya koyduğu düşüncelerle Aydınlanma Dönemi için önemli bir isim olmuştu...

2 Şubat 2020 Pazar

RUM TARİHİ ÜZERİNE ARŞİVLER VE RUM KİTAP KOLEKSİYONLARI


RUM TARİHİ ÜZERİNE ARŞİVLER VE RUM KİTAP KOLEKSİYONLARI


Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu 04 Şubat 2020, saat 18:30 Sismanoglio Megaro’da gerçekleşecek

Açılış Konuşması: Başkonsolos Sayın Tzortzina Soultanopoulou

Koordinatör: Dr. İoannis Papahristou, Sismanoglio Megaro Kütüphanesi

Konuşmacılar

- Evangelia Achladi, Sismanoglio Megaro Kütüphanesi 
"Sakulidis Koleksiyonu: İstanbul şehri ve İstanbul Rumları üzerine önemli bir kitap koleksiyonu"

- Ayşe Ozil, Sabancı Üniversitesi

"Osmanlı/Türk tarihyazımına Rum arşivlerinin katkısı"

- Agamemnon Tselikas, Yunanistan Milli Bankası Kültür Merkezi, Tarih ve Paleografya Arşivi

“Rum tarihine Patrikhane arşivlerinin katkısı (İstanbul, İskenderiye, Antakya, Kudüs)"

Panel hakkında

"Rum Tarihi Üzerine Arşivler ve Rum Kitap Koleksiyonları" paneli Osmanlı/Türk tarihyazımına Rum Ortodokslara ait arşiv ve kitap koleksiyonlarının katkısına işaret etmeyi amaçlamaktadır. Söz konusu arşiv ve koleksiyonlar, Rum Ortodoks topluluklarının ekonomik, toplumsal ve kültürel tarihleri ile ilgili önemli bilgi ve belgeler içermektedir. Bu arşivler hem Osmanlı İmparatorluğu’ndaki hem de daha geniş Akdeniz coğrafyasındaki Rum topluluklarının tarihi için önemli bir kaynak niteliğindedir.

Konuşmacılar hakkında 
Evangelia Achladi. Evangelia Achladi 2012 yılından beri Sismanoglio Megaro Kütüphanesini (Sakulidis Koleksiyonu) ve Yunanca Programını koordine etmektedir. Ankara Üniversitesi Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde çalışmıştır ve halen Boğaziçi Üniversitesi’nde Yabancı Diller Fakültesi’nde Yunanca dersleri vermektedir. Araştırma alanları son dönem Osmanlı tarihi, özellikle de Birinci Dünya Savaşı, Küçük Asya tarihi ve Karamanlıca literatürüdür. Yayımlandığı çalışmaları arasında Smyrna: Α Forgotten City? (2006), Karamanlı Rum Ortodoks Bir Askerin Seferberlik Hatıraları, Çanakkale ve Doğu Cepheleri, 1915-1919 (2017) vardır.
Ayşe Ozil. Ayşe Ozil Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezundur. 2009 yılında Londra Üniversitesi Birkbeck College Tarih Bölümü’nde doktorasını tamamlamıştır. Orthodox Christians in the Late Ottoman Empire: A Study of Communal Relations in Anatolia (Routledge, 2013) adlı kitabı Anadolu Rumları: Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Millet Sistemini Yeniden Düşünmek adıyla (Kitap Yayınevi, 2016) Türkçe olarak da yayımlanmıştır. Araştırma alanları geç dönem Osmanlı toplumsal tarihi, moderleşme ve şehirleşmedir. Halen Sabancı Üniversitesi Tarih Programı’nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 
Agamemnon Tselikas. Agamemnon Tselikas filolog ve paleograftır. 1980 yılından itibaren Yunanistan Milli Bankası Kültür Merkezi’nin Tarih ve Paleografi Arşivi’nin koordinatörüdür. Paleografya üzerine 150’den fazla makale ve çalışması vardır. Patras Üniversitesi, Korfu Üniversitesi ve Bolonia-Ravena Üniversitesi’nde Yunanca paleografya dersleri vermiştir. Budapeşte, Sofya, İskenderiye, Kudüs, Şam, Sina gibi çeşitli yerlerdeki kütüphanelerde 150’den fazla paleografya çalışması düzenlemiştir. Bu çalışmalarda 20 tarihi arşiv ve 7.500 Bizans ve Bizans sonrası döneme ait elyazmaları dijitalleştirilmiştir. Ayrıca İskenderiye Patrikhanesi ve Heybeliada Ruhban Okulu Arşivi’nde çalışmıştır. Kudüs Patrikhanesi Kütüphanesi’nin kataloğunu yayınlamış ve Patrik Diodoros tarafından Taksiarhis Haçı ile şereflendirilmiştir.

Özetler

Evangelia Achladi, «Sakulidis Koleksiyonu: İstanbul şehri ve İstanbul Rumları üzerine önemli bir kitap koleksiyonu» 
Bir araştırma kütüphanesi olan Sakulidis Koleksiyonu, Sismanoglio Megaro binasında yer almaktadır. Kütüphaneye aynı zamanda internet üzerinden de erişim mümkündür. Bu koleksiyon Osmanlı İmparatorluğu’nda, özellikle İstanbul’da yaşamış Rumların tarihini her açıdan ele alan, ayrıca İstanbul’un genel topografyası ve tarihine de yer veren tematik bir kitap koleksiyonundan meydana gelmektedir. İstanbul’la ilgili çok miktarda Yunan dilinde yayın barındırmanın yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu’ndaki diğer önemli Helenizm merkezlerinde basılmış kitapları da bulundurmaktadır.

Ayşe Ozil, “Osmanlı/Türk tarihyazımına Rum arşivlerinin katkısı”
Bu sunumda Osmanlı döneminde İstanbul ve Anadolu’da varlık göstermiş Rum topluluklarına ait olan ya da Rum tarihi ile ilgili bilgiler içeren ve bugün Yunanistan’da bulunan arşivler üzerinde durulacaktır. Çoğunluğu Yunanistan devlet arşivleri ve Küçük Asya Araştırmaları Merkezi’nde bulunan bu arşivlerde yer alan koleksiyonlar tanıtılacak, aynı zamanda bu koleksiyonların nasıl bir araya geldiği ve ne şekilde Yunanistan’da bulunduğu ele alınacaktır. Söz konusu arşiv malzemesi Rum tarihi açısından idari, ekonomik, toplumsal ve kültürel yaşama ait detaylı bilgiler içermenin yanı sıra daha genel olarak Osmanlı ve Türkiye tarihinin yakından incelenmesi için önemli bir kaynak işlevi görmektedir.

Agamemnon Tselikas, “Rum Ortodoks tarihi için Patrikhane arşivlerinin önemi” (İstanbul, İskenderiye, Antakya, Kudüs)

Doğu Ortodoks Patrikhaneleri, faal oldukları coğrafyadaki din ve diğer alanlardaki faaliyetlerinden dolayı tarihi idari birimler olarak, dünya üzerindeki Hristiyanlar için etkinlik ve iletişim merkezleri haline gelmiştir. Özellikle Hristiyanlığın ilk yıllarında, Hristiyan topluluklar –bağlı oldukları Patrikhane hangisi olursa olsun- kendi dini merkezleri ve birbirleriyle iletişim halinde idi. Yunanlıların “Bizim Doğu” olarak tanımladığı coğrafyada Eski Patrikhane’lerden dördü faaliyet gösteriyordu. Ekümenik Patrikhane’yi primus inter pares (eşitler arasında birinci) tanımaktan öte, bu Patrikhaneler arasında, Osmanlı topraklarında bulunmaları ve Bizans’ın mirası olan Helen kültürel geleneklerinin devamı gibi ortak siyasi ve kültürel bağlar vardı. Bu açıdan Patrikhanelerin arşivleri gerek dini kurumların faaliyetleri gerekse Ortodoks Hristiyan topluluklarının hayat tarzları hakkında çok değerli kaynaklardır. Bu sunum Patrikhanelerin arşivlerinde bulunan belgelerin çeşit ve özelliklerini kabaca tanıtmak ve bölgede yaşayan Hristiyan toplulukların tarihinin yanı sıra bu topluluklar arasındaki, Devlet yönetimi ve başka din mensupları ile ilişkilerini inceleme açısından önemini vurgulamayı amaçlamaktadır.

Konuşmalar yunanca. Türkçeye simültane çeviri olacak.


Giriş ücretsizdir. Lütfen kayıt yaptırınız: facebook:www.facebook.com/sismanogliomegaro.

Kayıt olmak için buraya tıklayın. https://forms.gle/8hT2fFeZEXE4qjFT9

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder